Van Bern-0-lettres naar Bern-0-letters…

De benaming Bern-0-lettres is al meer dan dertig jaar oud.  Van toen mijn vader veel te jong overleed en ik de familie Bernolet probeerde te steunen met een soort ‘goed gevoel’-blad. De naam ‘Bern-0-lettres’ lag voor de hand. Het was een gestencild en geniet blad, met uiteraard familienieuwtjes, aangevuld  met al wat ik kon vinden dat tot een leuk verhaaltje kon leiden. Voor de kinderen was er een in te kleuren pagina, een zoek de zeven verschillen-tekening en huisgemaakt kruiswoordraadsel en mijn vader die Elie heette, gaf ik een nieuw leven in de verhalen over Lie van der Loep, detective. Ik had nog geen kinderen en bijgevolg meer vrije tijd. Maar toen mijn kinderen geboren werden verschoof de aandacht steeds meer en belandde Bern-0-lettres voorgoed in de schuif.

Toen het internet kwam en ik zoals iedereen een blog begon, aarzelde ik de naam terug op te pikken en noemde mijn blog Berne au lait/Bern met melk. Het was geen echte chronologische blog, met korte berichtjes, maar een verzameling verhaaltjes, net.verhalen, noem ik ze zelf, over alledaagse dingen. Mensen die ik ontmoet, rare gebeurtenissen, overpeinzingen,  over vroeger, over politieke patsers en andere bekenden. Soms laat ik de woorden in pure fantasie over mijn scherm lopen, wanneer ik over de werking van mijn geheugen schrijf, over de vetverbranders in mij, over de melktoer van prins Filip of over de waarheid achter de broers Sinterklaas en Father Christmas…

Hugo Bernolet "on the rocks" (gletsjer Jungfrau)

Met deze Bern-0-letters (let op de taalwissel) in WordPress wil ik mijn ‘net.verhalen’ onder een betere vorm  presenteren en hoop er wat extra’s aan toe te kunnen voegen. Voor mijn – en naar ik hopen mag – ook voor uw plezier, beste lezer. Wees gerust, het zijn beschaafde verhalen, zonder  polemiek, zonder onzin, maar met het hart, de kadans en de pointe op de juiste plaats. Een tekst moet “bekken”, het verhaal moet “rollen”, daarom lees ik het altijd luidop voor aan mijn vrouw.  Haar commentaar is mij heilig, misschien omdat zij haar beoordeling in één enkel woord kan samenvatten. Zij zal bijvoorbeeld zeggen: “ik vind het een aangenaam verhaal. Of een grappig verhaal, of een ontroerend, een mooi, een hilarisch of een fantastisch verhaal…” Dat laatste dan wel in de nederige betekenis van fantasierijk.  Als ik aandring op enige kanttekening, zegt ze mij met de hand op het hart, dat zij nog nooit meer woorden heeft nodig gehad. Ik weet dat zij nog altijd van mij houdt.

Veel leesplezier,

Hugo Bernolet
26/4/2011

Dit bericht is geplaatst in INTRO. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.